Welkom op de site van Atelier Bas-Reliëf

Raku bakken

 Demonstratie Raku Bakken 

Raku.

Bij de Raku stook worden de werkstukken bij meer dan 1000 graden roodgloeiend uit de keramiek- oven gehaald om in een afgesloten houtzaagselbak verder te branden. De thermische shock veroorzaakt haarscheurtjes, daarbij ontstaat het craquelé dat elk werkstuk uniek maakt. Raku gebruiksgoed dateert van 1600 na Chr.Het werd gemaakt door de familie Raku in Kyoto, Japan, een pottenbakkers familie die in hoog aanzien stond en staat om haar theekommen en gebruiksgoed voor de theeceremonie. 


De huidige Raku is Raku Kichizaemon XV. Heden ten dage maken kunstenaars over de hele wereld allerlei soorten keramiek dat ze stoken op basis van het principe van deze hele oude Zen-Boedhistische traditie.Het dunne kwartslaagje (glazuur) dat op het keramiek is aangebracht versmelt bij 1000 graden tot een glazen laagje. De metaaloxiden die aan dit kwarts zijn toegevoegd zorgen voor de kleur. Doordat we de potten al bij duizend graden uit de oven halen, ontstaat er een craquelé in dit glazuurlaagje. 

De roodgloeiende pot laten we vervolgens zakken in een bak met zaagsel. Een zwart walmend vuur ontstaat door het contact tussen de pot en het zaagsel. Het roet van dit vieze vuurtje gaat in de craquelé zitten en zorgt ervoor dat de barstjes dramatisch zwart-mat afsteken tegen het glanzende glazuur. Eventueel kan men naar keuze de bak met dit zaagselvuur ook nog afsluiten. 

Het vuur brandt alle zuurstof op, maar wil toch verder branden. Daardoor onttrekt het vuur de zuurstof uit de metaaloxiden in het glazuur, waardoor de potten niet enkel glasachtig maar ook metaalachtig gaan glanzen. Dit proces noemt men reductie en het zorgt er voor dat bv het groen-roestige koperoxide in een metalen koperglans kan omslaan. Als we gedeeltelijk reduceren ontstaat er met groene koperoxide een pallet aan aardse kleuren van groen tot koperrood.